معرفی کتاب پادشکننده

شرح مختصر کتاب پادشکننده

نویسنده: نسیم نیکولاس طالب ، مترجم : مینا صفری

استراتژی گذاری در دنیای عدم قطعیت و قوهای سیاه چگونه است؟

این یک کتاب فلسفی است اما اگر از من بپرسند، حتما آن را جزو چند کتابی بر می شمارم که هر مدیر و استراتژیستی باید آن را بخواند. شاید نویسنده کتاب با من هم عقیده نباشد اما من آن را در حوزه کتاب های استراتژی دسته بندی می کنم!

کتاب پادشکننده دنباله و تکمیل کننده کتاب سترگ و عمیق قوی سیاه است که آن را نیز به اختصار معرفی کرده ام، نسیم طالب در قوی سیاه مفهوم عدم قطعیت های غیر قابل پیش بینی و بسیار اثرگذار را در قالب استعاره قوی سیاه تجسم و تشریح می کند. رویدادهای بسیار مهمی که حتما برای همه ما پیش می آیند، مطلقا غیر قابل پیش بینی هستند، پیش از اتفاق افتادنشان با تحلیل روابط علی و معلولی قابل فهم نیستند و هرگونه تلاش برای پیش بینی یا حتا پیش گویی آنها راه به جایی نمی برد! این قوهای سیاه هستند که در بعد فردی عاقبت زندگی شخصی ما و در بعد سازمانی عملکرد  کسب و کارمان را شکل می دهند و تعیین می کنند.

اما سوال فلسفی مهمی که در کتاب قوی سیاه مطرح می گردد و در کتاب پادشکننده به آن پاسخ داده می شود این است: در دنیای عدم قطعیت ها و قوهای سیاه ما باید چگونه زندگی کنیم، وقتی نمی توانیم این رویدادهای آتی را پیش بینی کنیم، پس چطور می توانیم برایشان برنامه ریزی کنیم و مواجهه موثری با آنها داشته باشیم؟ آیا باید خود را محکوم به تقدیر ناشی از آنها بدانیم یا می توان برایشان کاری کرد؟

در حیطه سازمانی و تحلیل  کسب و کار، مفهوم قوی سیاه، مفاهیم مهم استراتژیک مانند تحلیل، شناخت چالش و گره و نیز تصمیم گیری و برنامه ریزی که پایه های تفکر استراتژیک هستند را زیر سوال می برد، چگونه می توان برای مواجهه با چیزی که نمی دانیم و نمی توانیم پیش بینی کنیم، تصمیم بگیریم و برنامه ریزی کنیم. در واقع کتاب پادشکننده برای پاسخ گویی به همین سوالات نگاشته شده است.

به اختصار بگویم که جواب این است: ما نمی توانیم برای مواجهه مستقیم با این رویدادها برنامه ریزی کنیم اما می توانیم قابلیت هایی را در خود ایجاد کنیم که استحکام و تاب آوری ما را در مواجهه با آنها افزایش دهد و به نوعی موجب شود که تهدیدهایشان برای ما در قالب فرصت ها اثرگذار شوند.

اگرچه در کتاب پادشکننده این مفهوم به صورت عمومی و درباره همه موضوعات و مناسبات زندگی نوشته شده است اما من آن را درباره استراتژی بسیار عمیق و مفید یافته ام، استحکام، تاب آوری و پادشکنندگی می توانند در قالب مزیت های رقابتی پایدار برای سازمان ها فرصت مواجهه موثر با قوهای سیاه را  فراهم کنند.

تعریف این کتاب از استحکام به معنی آن است که قوهای سیاه کوچک نتوانند عملکرد سازمان ما را دچار اختلال شدید کنند، تاب آوری مزیتی است که موجب می شود ما بتوانیم  سازمان را به سرعت بعد از فروکاهش و افول عملکرد در اثر قوهای سیاه دوباره بازآفرینی  کنیم و پادشکنندگی که حد اعلای مواجهه موثر با قوهای سیاه است به معنی مجموعه قابلیت هایی است که برای ما توانایی  هایی را فراهم می کنند که قوهای سیاه نه تنها سازمان ما را دچار اختلال نکنند بلکه همواره آن را با فرصت ها مواجه سازند، به عبارت دیگر پادشکننده متضاد شکننده و به معنای نشکن نیست بله به معنی آن است که عوامل استرس زا، مخرب و … بیش و پیش از آنکه اختلال ایجاد کنند و ما را بشکنند، مفید واقع شوند و تقویتمان کنند.

اینکه چگونه می توان در بعد سازمانی و از منظر استراتژیک تاب آوری، استحکام و پادشکنندگی سازمانی ایجاد کرد را در قالب مقاله های متعدد در این سایت تشریح کرده ام.

حسین نوریان، مشاور مدیریت استراتژیک

 

مطالب مرتبط

درخواست مشاوره