اقدامات ابتکاری تحول دیجیتال

بازی دوگانه اقدامات ابتکاری دیجیتال

حسین نوریان، مشاور مدیریت استراتژیک – محسن حیدری زاده دکتری مدیریت دانشگاه شهید بهشتی

در مقاله قبلی با عنوان استراتژی دو سویه تحول دیجیتال، رویکردی جدیدی را درباره مفهوم این راهبرد ارائه کردیم که تشریج می‌کرد که چگونه باید همزمان اقدامات بلند و کوتاه مدت را برای تنظیم و ایجاد تعادل میان راهبردها و اولویت‌بندی آنها در فضای عدم اطمینان دیجیتال انجام داد.

در اینجا توضیح می دهیم که چگونه شرکت‌ها در تمامی صنایع می توانند به طور سیستماتیک این اولویت ها را دنبال کنند و محقق سازند.

نقشه برداری از فضای اقدامات ابتکاری دیجیتال

فناوری‌ها و رویکردهای دیجیتال همه جنبه‌های دنیای کسب و کار را تحت تأثیر قرار می‌دهند. اینترنت اشیا، اتصال همه چیز با هم از طریق اینترنت، کلان داده ها و تجزیه و تحلیل های پیشرفته مبتنی بر آن، ابر محاسبات شناختی و بکارگیری تکنولوژی‌های هوش مصنوعی، روباتیک و چاپ سه بعدی تقریباً ماهیت همه صنایع را عمیقاً تغییر داده‌اند و اکنون بکارگیری امکانات “موبایل” و شبکه های اجتماعی برای موفقیت در تعامل با کلیه ذی اثران در همه صنایع ضروری هستند.
مدل‌های مجازی از واقعیات فیزیکی که برای شبیه‌سازی تولید و نگهداری و ارائه آموزش استفاده می‌شوند و واقعیت افزوده ایجاد می کنند، در حال تغییر شکل محیط صنعتی هستند اما بکارگیری این ابزارها برای ایجاد ارزش تجاری نیاز به یک معماری منسجم دارد که مدل شش لایه‌ای زیر می تواند به این منظور استفاده شود.

● استراتژی

بر ایجاد مزیت رقابتی در بازی دوگانه متمرکز است. استراتژی بینش های سودمندی را در مورد حرکات کوتاه مدت بدون پشیمانی (کم ریسک) و همچنین بازی های متحول کننده تر بلند مدت ارائه می دهد. این تصمیمات مسیر را برای پنج لایه پایین تر تعیین می کند.

●شکل‌دهی مجدد به تجربه مشتری

شیوه غلبه بر چالش های مشتری در هریک از نقاط تماس سفرتجربه تعامل با سازمان، رفع نارسایی ها هر مرحله را مشخص می کند.

●بازتجسم پیشنهاد ارزش و مدل‌های تجاری

شرکت‌ها را برای توسعه محصولات و خدمات جدید، اغلب با بهره‌برداری از داده‌های کلان و تحلیل‌های قدرتمند آماده می‌کند.

●مهندسی مجدد فرآیندهای کسب و کار

مستلزم فراهم‌آوری فناوری‌های دیجیتالی انعطاف‌ و انطباق پذیر برای ساده‌سازی فرآیندها و افزایش کارایی است.

●ایجاد قابلیت‌ها

اغلب با همکاری با شرکای خارجی و ایجاد پلتفرم‌های جدید، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا از روش‌های جدید کار، مدل‌های تجاری نوین و دیگر اجزای سازنده تحول دیجیتال بهره مند گردند.

●شتاب دهی به تحول

مستلزم ابداع رویکردهای جدید برای سرعت بخشیدن به یادگیری و ارتقاء سطح دانش و شایستگی های کارکنان است.

شکل‌دهی مجدد به تجربه مشتری

ارائه تجربه‌ای برتر به مشتری هدف طبیعی و نخستین بسیاری از برنامه های تحول دیجیتال است. برای مثال، یک شرکت تولید کننده اسباب‌بازی به طراحی محصولاتی علاقه نشان داد که شکاف بین حوزه فیزیکی و دیجیتال را پر می‌کنند، با مطالعه خواسته‌ها و نیازمندی های کودکان، والدین آنها و خرده‌فروشان، اجرای ابتکارات در حوزه تحول دیجیتال با ماهیت بهبود سفر تجربه مشتری را آغاز کرد و سپس با تحقیقات قوم نگارانه گسترده که با ترکیبی از مصاحبه های ساختاریافته بود توانست طیف وسیعی از نیازهای برآورده نشده مشتریان را کشف کند.
این شرکت از شبکه، انجمن ها و خدمات آنلاین برای تقویت برند و افزایش سطح رضایت مشتریانش استفاده کرد.این تلاش‌ها آن را به سمت بهبودهای بیشتر در تعامل با مشتری، مانند ارائه راهنما و کمک های آنلاین برای بازی ها از طریق تلفن هوشمند سوق داد و توانست بزرگسالان و کودکان را از طریق ارتباطات آنلاین و تلفن همراه یکپارچه نماید.
چالش مدیریتی کلیدی در این زمینه آن است که نگذاریم کمال طلبی مانع پیشرفت ما شود. راه‌اندازی پیشنهادات کم‌دوام و سپس ارتقا سریع آن‌ها به تحولات ریشه ای نکته بسیار مهم در این زمینه است. پژوهش های متعدد درباره رفتار مشتریان ثابت کرده‌ است که وقتی بر اساس بازخوردشان عمل می‌کنیم، مشارکت آنها بسسار زیاد می شود، نارسایی ها را بهتر پذیرا می شوند و بهبودهای عملی و موثر بر روی محصول را پیشنهاد می کنند.

بازتجسم پیشنهادات ارزش و مدل های تجاری

پیشنهادات جدیدی که برای حفظ یا افزایش سهم از کیف پول مشتریان فعلی و جذب مشتریان جدید طراحی شده‌اند، در قلب بسیاری از برنامه‌های تحول دیجیتال قرار دارند. یک تولید کننده جهانی تجهیزات کشاورزی از فرصت ابتکارات دیجیتال استفاده می‌کند تا “کشاورزی دقیق” را با معرفی نوآوری های دیجیتال در صنعت سنتی امکان پذیر کند.
با درک تأثیر بالقوه دیجیتال بر اقتصاد کشاورزی، این شرکت شروع به تقویت تراکتورهای سنتی خود با سنسورها، نرم افزارها و نمایشگرها کرد. این ابتکارات اجرایی، کابین راننده را به یک مرکز کنترل پیچیده تبدیل می‌کند که قادر به تجزیه و تحلیل مقادیر زیادی از اطلاعات درباره کیفیت خاک، آبیاری و سایر داده ها است. پلتفرم تحلیلی مبتنی بر رایانش ابری هم این داده‌ها را به همراه پیش‌بینی‌های آب و هوا و سوابق تاریخی مزرعه پردازش می کند تا مخلوط بذر مناسب، الگوهای کاشت بهینه، و کارآمدترین و مقرون به صرفه ترین راه ها را برای برداشت انتخاب کند. کشاورزانی که از این فناوری جدید استفاده می کنند از رشد دو رقمی در شاخص بهره وری برخوردار می شوند.

مهندسی مجدد فرآیندهای کسب و کار

در سالهای اولی که نیروی الکتریسته به کار گرفته می شد، کارخانه‌ها، مکان‌های جدید خود را در اطراف محل استقرار موتورهای بخار می‌ساختند و امروز همان تجربه در حوزه امکانات دیجیتال در حال تکرار شدن است. بسیاری از شرکت‌ها به جای اینکه خلاقانه درباره چگونگی تاثیر فناوری دیجیتال با رویکردهای تکنولوژیک جدید بر تغییر محصول و مدل کسب و کار خود بیاندیشند به آن فکری می‌کندد که چگونه به سادگی می توانند تسمه‌ها و قرقره‌های همان فرآیندهای قدیمی را دیجیتالی (مکانیزه) می‌کنند. این تمهید قطعا در حد و اندازه خودش برای بالابردن کارایی موثر است اما بهبود مستمر آن و ایجاد بهره‌وری و خصوصا اثربخشی مستلزم طرح‌ریزی فرآیندهای جدیدی است که بر الگوریتم های هوشمند و سایر ابزارهای دیجیتال متکی هستند.

مهندسی مجدد رادیکال و ریشه ای فرایندها نیازمند برنامه ریزی استراتژیک دقیق نیروی انسانی است. در عصر دیجیتال، چنین تحولی می‌تواند بهره‌وری شرکت‌ها را افزایش دهد اما این اتفاق تنها وقتی می‌افتد که شرکت بتوانند به سرعت نیروهای کار جدیدی را پیدا کنند یا آموزش دهند تا موقعیت‌های شغلی جدیدی را پر کنند که قبل از تحول دیجیتال وجود نداشته‌اند. ساختار منابع انسانی سازمان‌ها هم باید بداند که تحول دیجیتال بر ویژگی‌های بسیاری از پست و شغل‌های سازمان اثرگذار است و از این‌رو باید یک بازطراحی سازمانی عمیق و اثرگذار بر‌آن نیز انجام گردد.

ایجاد قابلیت‌های تحول دیجیتال

دگرگونی دیجیتال مستلزم برخورداری از قابلیت‌های اساسی و جدید است، و ایجاد این قابلیت‌ها، به‌ویژه در سازمان‌های سنتی در صنایعی که به تغییرات سریع عادت ندارند، آسان نیست. برای مثال، شرکت‌های خدمات شهری از لحاظ تاریخی در دنیایی با عدم قطعیت کم، صرفه‌جویی در مقیاس بزرگ، محیط‌های پایدار و بازدهی قابل پیش‌بینی کار کرده‌اند. در نتیجه تمرکز آنها بر ملاحظات سنتی کارایی، قابلیت اطمینان و اجتناب از ریسک بوده است. اما زمانه تغییر کرده است. قیمت گذاری و ارایه صورتحساب به صورت خودکار انجام می شود. منابع انرژی تجدیدپذیر متناوبا وارد بازی شده‌اند. حسگرها و محرک ها در تجهیزات تولید برق و در سراسر شبکه در حال گسترش هستند. در نتیجه، شرکت‌های نوپا می‌توانند از داده‌های بزرگ، تجزیه و تحلیل شبکه‌های هوشمند و محاسبات ابری برای بهبود روش‌های تولید، توزیع و فروش به مشتریان بهره ببرند.
یک شرکت اروپایی در تلاش است تا در این دنیای انرژی چندوجهی، هوشمندانه و با تکیه بر انرژی های تجدید پذیر به شکل واقعی مشتری محور شود. یکی از حیاتی‌ترین قابلیت‌های جدید این شرکت در حال توسعه، معماری فناوری اطلاعات است که فرآیندهای انبوهی مانند صورت‌حساب را به‌طور مؤثر مدیریت می‌کند و در عین حال به اندازه کافی انعطاف‌پذیر است تا سریعاً با تقاضاهای در حال تغییر بازار سازگار شود.
برای کوتاه‌تر کردن زمان عرضه به بازار، این شرکت به روش‌های استارت‌آپ ناب، نمونه‌سازی اولیه، تیم‌های تعاملی و سایر رویکردهای چابک متکی است. این شرکت با درک اینکه بسیاری از این مهارت‌های چابک و مشارکتی را در داخل سازمان خود ندارد، با شرکای خارجی برای کمک به تحول و کمک به تعبیه قابلیت‌های جدید در سازمان همکاری کرده است.
انجام بازی دوگانه در این زمینه چالش برانگیز است زیرا نیازمند اقدام همزمان برای حفظ فناوری‌های قدیمی، تعبیه ابزارهای دیجیتال جدید، و معرفی یک معماری دیجیتالی جدید انعطاف‌پذیر و مقیاس‌پذیر است که راه را برای آینده‌ای که حتی به‌طور اساسی‌تر تعریف شده است هموار می‌کند.

شتاب‌دهی به دگرگونی تحول دیجیتال

شرکت‌ها در حال اتخاذ شیوه‌های مختلفی برای شتاب دهی به تحول دیجیتال خود هستند که شامل ابتکاراتی از جمله نمونه‌سازی سریع، تشکیل انکوباتورها، خرید و ادغام شرکت‌های دیگر، فراهم‌آوری استعدادهای دیجیتال و همچنین بکارگیری اهرم‌های سنتی مدیریت تغییر می‌شوند.
امروزه ابتکارات دیگری هم برای شتاب دهی به تحول دیجیتال هم بکارگرفته می‌شود که شیوه های جدید کارکردن در سازمان را دربر می‌گیرد مثلا به کارگیری تیم های بین واحدی، تیم های خودگردان و هماهنگی ها و ارتباطاتی که برپایه نرم افزارها و شبکه های اجتماعی درون سازمانی انجام می شود.

 

استفاده از مطالب فوق تنها با ذکر منبع مجاز است

جهت دریافت اطلاعات بیشتر یا مشاوره مدیریت استراتژیک با ایمیل hossein.nourian@gmail.com تماس حاصل فرمایید.

 

شما ممکن است این را هم بپسندید